Hayır Lokması
Hayır Lokması
Osmanlı'da sadece saray mensupları tarafından tüketilebilen
lokma, şerbetli tatlı olarak bilinir ve oldukça hafif bir tatlıdır. Eskiden
kadınlar lokmalarını evde dökerken, bu artık mobil araçlarla firmalar tarafından
rahatlıkla yapılıyor. Özellikle ölüm yıl dönümlerinde ve beladan korunmak için hayır
lokması istenildiği zaman dökülür ve sıcak olarak servis edilir. Sonuç
olarak bir iyilik beklendiğinde yapılan lokma türü lokma değildir.
Eskiden özel günlerde evin hanımları tarafından çörek
dökülür, evin çocukları ve gençleri tarafından dağıtılırdı. Ancak günümüzde her
konudaki gelişmeler ve insanların bu işlerle hüzünlü ya da telaşlı zamanlarında
meşgul olamamaları nedeniyle lokmacı dediğimiz kişiler tarafından dökülmeye başlanmıştır.
Yorumlar
Yorum Gönder